cikkgyűjtő nyomtatás nagyítás Elküldöm

Bezár
Cikk küldés
 
 

Szarvas város - egy turisztikai gyöngyszem 2019. november 20. | 20:03

 

 

Békés megye szívében, Szarvas városát méltán nevezhetjük a Dél-Alföld egyik ékkövének.

Ki ne ismerné a város csodálatos térharmóniájú tájképi kertjét, a Szarvasi Arborétumot, amely minden évszakban üdítő élményt nyújt a természetet kedvelő látogatóknak. A Kákafoki-holtág partján 82 hektáron elterülő „Pepi-kert” több mint 1600 féle növénykülönlegességgel és a hozzá kapcsolódó állatvilággal rendelkezik. A tavaszi virágzás, a nyári zsivaj, az őszi lombszíneződés és a téli havas-zúzmarás kert megtapasztalásának varázslatos élményét nyújtja minden vendégnek. Az itt található Titkok Kertje és Viharzóna szabadulós játékok esős időben is tartalmas programot kínálnak. A Csodaösvény kalandpálya pedig játék és mese egyben, amelynek során a csapatokat számos próbatétel várja.

A Szarvasi Arborétumtól néhány száz méterre található malom-emlékmű jelzi, hogy Szarvas a történelmi Magyarország közepe. Aki fogékony a történelmi jelentőségű látnivalókra, annak legalább egyszer kötelező elzarándokolni ide.

Ez az a város, ahol néhány óra alatt egész Magyarországot bebarangolhatjuk. Szarvason található hazánk egyetlen interaktív makettparkja, a Mini Magyarország. A látogatók felfedezhetik és soha nem látott perspektívából ismerhetik meg országunk történelmi jelentőségű épületeinek, hajóinak, vonatainak minden apró részletében kidolgozott kicsinyített másait. A két hektáron elterülő Mini Magyarország közel száz interaktív makettel várja a látogatókat a legkisebbektől a nyugdíjas korosztályig. A gombnyomással indítható, mini alagutakon, hidakon, viaduktokon átkelő vasútmakettek, a mini Balatonon és Dunán ringatózó vitorlások, gőzhajók, gombnyomásra megszólaló, hangzó épületek családoknak, baráti társaságoknak, iskolai osztályoknak egyaránt különleges élményt nyújtanak.

Szarvason a Körös-Maros Nemzeti Park központja mellett került kialakításra a Körösvölgyi Állatpark, ahol a látogatók testközelből ismerhetik meg a Tiszántúl déli részének őshonos állatfajait. A park legnagyobb attrakcióit a jávorszarvas és az európai bölények jelentik. Utóbbiak a Maros és a Sárrét közti terület régmúlt élővilágát idézik, hiszen ma már a Dél-Alföldön sehol sem élnek vadon. A park egy másik különlegessége a Jégmadár Vízi Tanösvény, mely a Szarvas-Békésszentandrási Holt-Köröst és annak élővilágát mutatja be, az állomásokat a gyönyörű Anna-liget mellett, a holtág vizében alakították ki.

A környék látnivalóinak és programjainak a középpontjában a víz áll. A város határában található a milliónyi természeti élményt rejtő Körös-holtág, mely a térség kedvelt fürdő- és horgászhelye. A holtág hazánk legnagyobb állóvizei közé tartozik, gravitációs úton történő folyamatos vízcseréjének köszönhetően vize tiszta. A Körös vadregényes kiságain lehetőség van bérelhető kajakokkal vagy kenukkal felfedezni a természet titkos világát. A milliónyi természeti élményt rejtő folyó változatos élményeket kínál, legyen az például egy vidám hajókázás a Katalin II. vagy a Boglár sétahajókkal. Az érintetlen környezet, a folyó nyugodtsága és gazdag élővilága hozzájárul, hogy egyedi élményben vegyenek részt a kalandvágyó turisták.

Az idelátogatók nemzetközi versenyeken tapasztalatot szerzett kormányosok segítségével barangolhatják be a Holt-Köröst. A Körös Dragon Egyesület kettő, egyenként 21 fő befogadására alkalmas sárkányhajóval várja azokat, akik szabadidőjüket aktívan kívánják eltölteni. Kiválóan alkalmas gyerekcsoportoknak ez a vízi jármű, hiszen a csoport együtt marad a program ideje alatt. Osztálykirándulók, csapatépítő és családi rendezvények, illetve a teljesítmény túrák kedvelői ne hagyják ki ezt a különleges lehetőséget.

A város egyik legmeghatározóbb és legismertebb épülete a Szarvasi Vízi Színház, amely immár 9 éve csal mosolyt és könnyeket egyaránt a szórakozni vágyó nézők számára. A Holt-Körös festői környezetében felépült finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözetét idéző nyári játszóhely, amely minden nyári este kulturális programokkal várja a szarvasiakat és a városba látogató turistákat. A színház különlegessége továbbá, hogy a Holt-Körösre nyúló színpad mögött a díszlet nem más, mint a folyóból magasodó mocsári ciprusok és a színházzal egyidős fahíd. Hétvégenként nagy formátumú, zenés-táncos produkciókat láthat a közönség az ország színházai, valamint a határon túli magyar teátrumok előadásában. A táj szépsége, a színház különleges légköre és az előadások színvonala olyan kulturális élményt nyújtanak, melyeket mindenki meghatározó emlékként őrizhet egy életen át.

Az aktív pihenésre szolgáló attrakciók közé tartozik a Szent Klára Gyógyfürdő. A szarvasi fürdőkultúra már a török időkben ismert volt. A sportolást 25 méteres úszómedence, a fürdőzést 90 cm mély medencék biztosítják. A pezsgőmedencében, valamint szaunaszigeten és szoláriumban regenerálódhat, feltöltődhet. A gyógyfürdő vize továbbá ízületi betegségek, porckopás, reumatikus és gyulladásos problémák kezelésében és megelőzésében segít. Nyári napokon a kültéri napozó terasz és árnyas zöldterületet, kerti játékok biztosítják a kellemes időtöltést.

Az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt Szárazmalmában jeles napokon ma is szerveznek látványőrléseket. Egész éves nyitvatartása során állandó tárlatát tekinthetjük meg.

Akik gyerekekkel utaznak a környékre, és van kedvük autentikus környezetben kipróbálni, megtanulni a szalmafonás vagy épp a gyöngyfűzés csínját-bínját, annak érdemes meglátogatnia a város határában lévő kézműves házat, a Sárarany Szalmaportát, ami, mint hely is gyönyörű és az ott szerzett élményekkel is egyaránt elkápráztat minket.

A Holt-Körös partja mellett létezik egy kisüzem, ahol a jó sör mércéje már 25 éve átértékelődőtt. Ma ez a sörfőzde negyedszázados évfordulóját ünnepli, úgy hívják Szent András Sörfőzde, melynek legendás sörözője a Rózsa sörkert mintegy 16 féle sörtípussal és szezonális különlegességekkel várja a sörözni vágyókat. Akik pedig kíváncsiak hogyan készülnek a sörkülönlegességek, azok bejelentkezhetnek főzdelátogatásra.

A Kondorosi Csárda országunk egyik, ha nem a legismertebb betyárcsárdája. A legenda szerint a 19. században maga Rózsa Sándor is megfordult a csárdában és egy darabig ott rejtőzött. Az étteremben kiváló minőségű ételek sokaságát fogyaszthatjuk.

KÖRÖS-MENTI TURISZTIKAI EGYESÜLETÜNK szívesen állít össze diákcsoportokra szabott, egyedi programcsomagokat. Segítünk a szervezésben, az igényeknek megfelelő étterem és szálláskeresésben.

Bővebb információ:
Körös-menti Turisztikai és Kulturális Egyesület
Cím: 5540 Szarvas, Szabadság út 32.
Telefonszám: +36 66/311-140, +36 70/312-7903
E-mail: info@korostourist.hu
Web: www.korostourist.hu

* * * * *

LÁTNIVALÓK

KÖRÖS-MAROS NEMZETI PARK, KÖRÖSVÖLGYI LÁTOGATÓKÖZPONT
Szarvas területének jelentős része a Körös-Maros Nemzeti Park természetvédelmi területei közé tartozik. Szarvason található a Körös-Maros NP Körösvölgyi Látogatóközpontja. A Körös-vidék hajdanában egy nagy kiterjedésű időszakosan vízzel borított ártéri síkság volt. A Hármas-Körös szabályozása után keletkezett másodlagos folyóártéri tájforma, ma a magyar természetvédelem egyedülálló ritkasága, a messzi vidék egyik legszebb tájegysége. A gátak közé szorított hullámtér különleges értéke, a vizekhez kötődő újjáéledt hajdani vízi világa, a ritka növény- és állatfajok sokasága. Országosan is kiemelkedő feladat azoknak a növény- és állatfajoknak a védelme, melyek Magyarországon egyedül itt tenyésznek vagy állományuk jelentős része a Nemzeti Park területén található.

5541 Szarvas, Pf.: 72.
5540 Szarvas, Anna-liget 1.
Honlap: www.kmnp.hu


CSÁKY-KASTÉLY
Szarvas városában tett látogatás során a kastélyokat sem szabad kihagyni, ami a Kőrösvölgyi állatpark területén található. A kastély az állatpark elején található. A séta során minden látogató láthatja a távolból. A Szarvasi Csáky-kastélyt 1908-ban építették Bányász János tervei alapján. A klasszicista jellegű késő barokk kúria 1997 óta a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság székhelye. Az épület 1994-től műemlék, míg a parkja természetvédelmi terület 1989 óta.

Cím: 5540 Szarvas, Anna-liget
Kőrösvölgyi Látogatóközponthoz: 5540 Szarvas, András Mihály Szarvas Juhász Gyula u. 1.


SZARVASI ARBORÉTUM ÉS MINIMAGYARORSZÁG
Szarvas város igazi nemzetközi hírű látványossága a „Pepi-kert” néven ismert, a Hármas-Körös egyik holtágának partján, 84 hektáron elterülő Szarvasi Arborétum, amely Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb növénygyűjteménye. Az erdőkben és fás területekben szegény hatalmas alföldi puszta közepén igazi különlegesség, ez a gazdag és változatos, öt távoli világrészről származó növényekből álló csodálatos gyűjtemény. A természetvédelmi területen száz meg száz különleges növényritkaságot, őshonos tiszafákat, változatos fajtájú fenyőket, gyönyörű mocsári ciprusokat, valamint a Magyarországon egyedülálló, több mint 100 éves mamutfenyőt is láthatunk.

Az Arborétum területén található Minimagyarország. A hazánk történelmét, hagyományait, építészeti nevezetességeit bemutató makettpark Szarvas eddigi történetnek egyik legnagyobb magánerős turisztikai attrakció-fejlesztése. Az első szakaszban több tucat hazai történelmi helyszín és épület makettje készült el, köztük például a szegedi dóm, a Széchenyi Lánchíd, a kecskeméti Cifrapalota vagy az egri vár makettje.

Érdemes ellátogatni, további információ: www.pepikert.hu


SZLOVÁK TÁJHÁZ
Az épület a múlt század végi gazdaházak tipikus példája. E házak - köztük a Gajdos ház is -vályogtéglából épültek, tetőszerkezetük a Körösön leúsztatott fából készült és általában náddal fedték őket. Az ilyen házak szoba - konyha - szoba - belső kamra - elrendezéssel épültek, utcai homlokzatuk meglehetősen széles, mert nemcsak az első szoba, hanem a széles tornác is e homlokzat mögött rejtőzik.

Cím: 5540, Szarvas Eötvös u. 44/1.


SZARVASI GYÓGYFÜRDŐ
Szarvasi Gyógyfürdő szolgáltatásaival kikapcsolódást, feltöltődést és regenerálódást kínál minden kedves látogatójának. Fürdő és gyógyászati szolgáltatásaival minden igényt igyekszik kielégíteni. A fürdőben medencék, szaunák, szolárium várja a kikapcsolódni vágyókat. A gyógyászati részlegen balneológiai és fizikoterápiás kezelések várják a látogatókat.
szarvasigyogyfurdo.hu/


VÍZISZÍNHÁZ A HOLT-KÖRÖS PARTJÁN
Szarvason, a festői szépségű Holt-Körös partján egy különleges atmoszférájú, közel ezer ember befogadására alkalmas színházat adtak át. A Szarvasi Vízi Színház Magyarországon egyedülálló építészeti megoldásként egy finoman stilizált várkastély és egy amfiteátrum szelíd ötvözeteként épült fel egy remekbe szabott új gyalogos fahíd szomszédságában.
viziszinhaz.hu


BOLZA-KASTÉLY ÉS A MILLENNIUMI EMLÉKSZOBOR
A Bolza család tagjai Szarvason és Tiszakürtön telepedtek le. A kastély és a körülvevő liget története szorosan összekapcsolódik. 1994-ben a kastélyt és a parkot felújították. Bolza Pál mostani bámulatos szépségű empire kastélyának elődje 1810-20 között épült a Körös-parton annak hídja közelében. Ezt az épületet a XIX. század közepén átépítették, valamint klasszicista, romantikus, és eklektikus stílusú részletekkel látták el. Az épület belső kialakítása változatlan maradt, ma is felfedezhetjük benne az egykori grófi pompát. Sajnos jelenleg még nem látogatható.


KATALIN II. SÉTAHAJÓ
23 éve üzemel a szarvasi Arborétumi kikötőből induló, 50 személyes sétahajó.

www.katalin2.hu/hu


MITTROVSZKY-KASTÉLY ÉS AZ I. VILÁGHÁBORÚS EMLÉKMŰ
Mittrovszky Wladimir gróf egykori kastélya 1835 körül, klasszicista stílusban épült. A kastélyt a városi elöljáróság 1854-ben megvásárolta. Ettől kezdve a földszintes, portikuszos, szobordíszek nélküli timpanonos épület községházaként szolgált egészen 1972-ig. Az épület előtt 1927-ben állították fel Székely Károly szobrászművész alkotását, az I. világháborús emlékművet.

Cím: 5540 Szarvas, Szabadság út 28.


RUZICSKAY KÉPTÁR
Az Erzsébet-liget ősét Füzesnek nevezték. A Füzest fahíd kötötte össze a várossal, mellette volt az ún. vámház, amelyben jelenleg a Halászcsárda vendéglő működik. Előtte a vízparton csodálatos mocsári ciprusok állnak. A füzes parkosítását 1894-ben kezdték meg, majd Erzsébet királynő tragikus halála után kapta mai nevét. A ligetben áll Ruzicskay György festőművész alkotóháza, képtára, benne a művész értékes képzőművészeti és néprajzi gyűjteményével. A ház falán egy rendhagyó mű látható Szarvas történelme és jeles személyiségei, ahogy azt Ruzicskay látta.

Cím: 5540 Szarvas, Erzsébet Liget u. 5.


SZÁRAZMALOM
Az Ady Endre utcában látható ipartörténeti műemlék 1836-ban épült. Az ország egyetlen működőképes, eredeti helyén fennmaradt szárazmalma. Működését 1962-ben fejezte be az ország utolsóként.

Cím: 5540 Szarvas, Ady Endre u. 3.


EVANGÉLIKUS ÓTEMPLOM
Az 1722-ben újratelepített város legrégebbi országosan is védett műemléke, Tessedik Sámuel egykori temploma. Építését a város híres szülöttje Tessedik Sámuel lelkész kezdeményezte. A hatalmas méretű templom 1786-88 között hihetetlen gyorsasággal épült fel Kimnach Lajos pozsonyi építész tervei szerint.

Cím: 5540 Szarvas, Vajda Péter u. 2.


EVANGÉLIKUS ÚJTEMPLOM
A város keleti csücskében található a millenniumi időkben eklektikus stílusban felépült evangélikus Újtemplom, melyet Francsek Imre építész tervei alapján Popják György helyi kőművesmester épített.

Cím: 5540 Szarvas, Szabadság út 70.


TESSEDIK MÚZEUM
Tessedik gazdasági iskolája 1791-ben épült barokk stílusban. 1872-ben eklektikus átalakítást kapott. Ma a Tessedik Sámuel Múzeumnak ad otthont.

Cím: Szarvas, Vajda Péter u. 1, 5540


TÖRTÉNELMI EMLÉKÚT ÉS TÖRTÉNELMI-MAGYARORSZÁG KÖZEPE
A Holt-Körös partján, az Arborétummal szemben áll az a jelképes szélmalom, ami a Trianon előtti Magyarország földrajzi közepét jelöli. Az emlékhelyhez a Holt-Körös gátján vezet, az 1100m hosszú Történelmi Emlékút, amely történelmünk meghatározó sorsfordulóit fából készített szobrokkal jeleníti meg.


* * * * *

Éttermek, pizzériák, vendéglők, cukrászdák

Liget Wellness és Konferencia Hotel
https://ligetszaravs.hu/

Halászcsárda Vendéglő és Panzió
Cím: Szarvas I. ker. 6, 5540

Vadászkürt Vendéglő
Cím: Szarvas, Deák Ferenc u. 9., 5540

Don Fredo
Cím: Szarvas, Jókai Mór u. 105., 5540

Premier Szarvas
Cím: Szarvas, Kossuth Lajos tér 3., 5540

Szeparé Kávézó és Étterem
Cím: Szarvas, Petőfi u. 7., 5540

Galéria Grill, Szarvas
Cím: Szarvas, Szabadság út 2., 5540

Régimódi Étterem
Cím: Szarvas, Szarvas Tanya III. külkerület 2.

Turul Kisvendéglő
Cím: Szarvas, Petőfi u. 10/1., 5540

City Grill gyorsétterem & kávézó
Cím: Szarvas, Szabadság út 25., 5540

Köteles Kisvendéglő
Cím: Szarvas, Vasút u. 19., 5540

Dolce Vita Pizzéria
Cím: Szarvas, Szabadság út 54., 5540

Korona Gyorsétterem
Cím: Szarvas, Szabadság út 2., 5540

Piros 7-es vendéglő
Cím: Szarvas, Ipartelep u. 2.

Kloffoló Gyorsétterem
Cím: Szarvas, Kossuth Lajos u. 64., 5540

Aranyszarvas Panzió Étterem és Grillterasz
Cím: Szarvas, Arborétum u. 24/b. 5540

Négy Muskétás Vendéglő
Cím: Szarvas, Vasút u. 74., 5540

Ildikó Cukrászda
Cím: Szarvas, Szabadság út 24., 5540

Lángos
Cím: Szarvas, Kossuth Lajos u. 48., 5540

Benke Cukrászda
Cím: Szarvas, Arany János u. 16., 5540

Szarvasi Vízi Színház és étterem
Cím: Szarvas, Petőfi u. 7., 5540

Kondorosi Csárda
Cím: Szarvas, Hősök útja 23., 5540

Zöld Sas Vendéglő
Cím: Szarvas, Kálvin u. 27., 5540

Csücsök Csárda
Cím: Szarvas, Hunyadi u. 80., 5540

Napsugár Vendéglő és Helytörténeti Gyűjtemény
Cím: Szarvas, Csabai u. 32., 5540


* * * * *

Szállás, panzió, szálloda, apartman

Liget Wellness és Konferencia Hotel
https://ligetszarvas.hu/

Aranyszarvas Panziós
http://aranyszarvas-apartmanhaz.hu/

Mokka Panzió
https://mokkaszarvas.com/

Jókai Apartman
https://apartman.hu/jokai-apartman-szarvas

Ikerdió faházikó
https://ikerdio-fahaziko-holiday-home-szarvas.booked.hu/

Malom Apartman
https://malomapartmanszarvas.hu/

Czifra Palota Szarvas
Cím: Szarvas, Szarvas, Március 15. u. 1, 5540

Kemencés Házikó
Cím: Szarvas, 10708/3 hrsz., 5540

Nádas Vendégház
http://nadasvendeghaz.hupont.hu/

Csuka48 Apartman
Cím: Szarvas, Szarvas, Csuka u. 48, 5540

Gerenda Nyaraló
https://gerendanyaralo.webnode.hu/

Szolid Bohém Vendégház és Apartman
https://www.szolidbohem.hu/

Futrinka Nyaraló
https://futrinkanyaralo.hu/

Három Barát Vendégház
Cím: Szarvas, Malom utca 139., 5540

Frankó Tanya Vendégház
http://frankotanya.hu/

Rémus Vendégház és Faházak
http://remusvendeghaz.hu/


 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


elérhetőségek

SZARVASI POLGÁRMESTERI HIVATAL

5540 Szarvas, Szabadság út 36.
Tel.: +36 66/311-122
Fax: +36 66/311-704
E-mail: hivatal@szarvas.eu

TITKÁRSÁG

Tel: +36 66/311-490
Fax: +36 66/210-063
E-mail: hivatal@szarvas.eu

KÖZTERÜLET-FELÜGYELET, TÉRFIGYELŐ SZOLGÁLAT

5540 Szarvas, Petőfi u. 12.
Tel.: +36 20/484-6690
E-mail: forizspeter@szarvas.eu

Sürgősségi orvosi ügyelet

Munkanapokon délután 16 órától másnap reggel 8 óráig, hétvégén és munkaszüneti napokon 0-24 óráig.

Az ügyelet helye: Szarvas, Vasút u. 46-48.
Telefon: 06-66/400-502

Ügyeletes gyógyszertár

Név: Pingvin Patika
Telefon: 66-311-616indulás elĹ‘tt Ă©rdeklĹ‘djön telefonon!
Nyitvatartas: 2023 május 27. 13:00 órától 2023. június 03. 13:00 óráig
Cím: Szarvas, Kossuth L. u. 21/a.

Ügyintézés


POLGÁRMESTER

Minden pénteken 8:00 - 12:00

ALPOLGÁRMESTER

Minden kedden 9:00 - 11:00

JEGYZÕ

Minden kedden 8:00 - 12:00
KÖZTERÜLET-FELÜGYELŐ

Minden hét első munkanapján
8:00 - 10:00

HIVATAL

Hétfõ: 8:00 - 12:00
Kedd: 8:00 - 12:00
Szerda: 8:00 - 12:00, 13:00 - 18:00
Csütörtök: nincs ügyfélfogadás
Péntek: 8:00 - 12:00

KORMÁNYABLAK

Hétfõ: 7:00 - 17:00
Kedd: 8:00 - 12:00
Szerda: 8:00 - 12:00
Csütörtök: 8:00 - 18:00
Péntek: 8:00 - 12:00

Bannerek